Historie

Het ontstaan van judoclub Diamant

Stichter van onze club


Willy Gielen

 

Na opeenvolgend jeugdtrainer in Hoeselt en nadien trainer in Uikhoven- Eigenbilzen en Eigenbilzen te zijn geweest, besloot ik om in 1983 op te houden met judoles te geven.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en mede door het aandringen van enige oude judoka's zoals Claudia Willems, Martine Dupont werd in Diepenbeek op zoek gegaan naar een locatie waar we eventueel met een eigen club zouden kunnen starten.

Na lang zoeken viel ons oog op het leegstaande en verkrotte Diamant fabriek in de Lutselusstraat. Na verschillende reizen naar Antwerpen kregen we van de toenmalige eigenaar Dhr. Cuylen, de toelating om de helft van de fabriek te gebruiken als wij dit Diamant zouden noemen, want Dhr. Cuylen was er rotsvast van overtuigd dat hij ooit nog de fabriek zou heropstarten.

In april 1983 gingen wij dan ook met de vrijwilligers van het eerste uur aan de slag om van de puinhoop die wij daar vonden een judolokaal te maken, met dank aan Timmermans Albert die ons de houten balken en latten sponsorde om het plafond te maken. 

Na maanden hard werken soms in groep en soms alleen, kregen wij stilaan iets wat op een judozaal begon te lijken, maar er was een groot probleem, wij hadden nog geen judomatten, maar dankzij onze goede relatie met de judoclub van Wihogne, mochten wij de maanden juli en augustus over hun tatami beschikken en zo werd op 6 juli 1983 gestart met onze club, reeds vrij vlug hadden we een 30-tal clubleden. Op 12 augustus 1983 was er een receptie voor de officiële opening van de club, er werd ook de allereerste demonstratie gegeven.

Ondertussen was er ook een bestuur gekozen en Timmermans Albert werd onze eerste voorzitter.

Ook werd er uitgekeken voor een judomat, deze werd gevonden in Uikhoven, deze club was intussen ontbonden. Johny Dupont en ikzelf betaalde deze uit eigen zak, geld dat wij later beetje bij beetje terugbetaald kregen.

In oktober datzelfde jaar namen we voor het eerst deel aan de Provinciale Kampioenschappen, dit was meteen een schot in de roos, want onze twee deelneemsters Martine Dupont en Anja Daniels werden Provinciaal Kampioen.

In de maand november ging onze zeer jonge ploeg voor de allereerste maal op een judotweedaagse in Merchtem, waar wij een zeer sterke Engelse ploeg uit Stratford alsook Merchtem en Opwijk te bekampen kregen, een laatste plaats was ons resultaat, maar tijdens het feest nadien waren de begeleidende ouders aan den toog toch de beste.

 

(dit was onze ploeg in Opwijk)

Dit was alleszins een zeer leerrijke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. Het jaar 1983 werd dan ook afgesloten met ons allereerste clubfeest, dat jaar ging ook voor de eerste maak onze Clubbeker uit, deze was bij gelijke punten door twee judoka's behaald, namelijk Daniels Anja en Dupont Martine welke de beker ieder een half jaartje mochten behouden.

(Judoka's einde 1983)

Het jaar 1984 mogen wij dan weer beschouwen als het jaar van de internationale ontmoetingen, in maart reisden we naar Mönchen, Gladbach, dit werd voor onze ploeg versterkt met enige leden van Tongeren, de allereerste ploegoverwinning.

Datzelfde jaar reisden we nogmaals af naar Duitsland en wel naar de club van Dortmunt samen met de club van Merchtem. In en om de Kroonen Brouwerij beleefden wij een grandioos weekend, de uitslag was 112-109 voor de club uit Dortmunt, maar's avonds in de brouwerij waren wij veruit de besten.

In de zomer vierden wij ons eenjarig bestaan, bij die gelegenheid mochten we het bezoek ontvangen van onze vrienden uit Strattford Londen en samen met verscheidene andere Limburgse Clubs, bezorgde deze mensen ind een onvergetelijke judostage, zoals steeds afgesloten met een daverend afscheidsfeest.

Tijdens de in september gehouden Provinciale Kampioenschappen behaalde Claudia Willems, ANja Daniels en Bart Baptist de eerste plaats, toen waren er nog geen VLaamse Kampioenschappen, op het Belgische Kampioenschap werd Claudia Willems Belgisch Kampioen, Anja Daniels en Martine Dupont behaalden brons.

Wegens werkdrukte nam Timmermans Albert ontslag als voorzitter, deze werd opgevolgd door Horions Mireille.

Om het jaar 1984 mooi af te sluiten werd in Brussel onze eerste judoka van de club Zwarte Gordel, namelijk Gielen Danny.

In 1985 kregen wij van dhr.Cuylen de toelating om de ganse zaal in gebruik te nemen, wat natuurlijk gretig werd aanvaard. Bij dezen werd dan ook dadelijk een tornooi georganiseerd voor de allerkleinsten, 101 deelnemers deden ons zaaltje uit zijn voegen barsten en als grote verassing werd er een gouden ring met diamanten uitgereikt, gesponsord door dhr. Cuylen. 
“ maart”; ons eerste carnavalbal met de Limburgse André Van Duin als gast, dit was een groot succes.

Intussen werd met dhr Cuylen gesproken over de aankoop van ons judolokaal en toen de zaal zo goed als in orde was, overleed dhr Cuylen op 1 mei en daarbij vielen de mooie plannen in het water. De enige troost die we uit de brand konden slepen bij de nieuwe eigenaar, de gemeente, was dat onze club in het gebouw in eigen beheer kon runnen. 
Stilaan werden ook onze schulden afbetaald en kwam er wat geld in kas. Hierdoor konden we tijdens de zomervakantie een nieuw plafond plaatsen.

Tijdens de Limburgse kampioenschappen dat jaar, werden van JC Diamant 5 judoka's kampioen.

  - Martine Dupont
- Dirk Baptist 
- Myriam Pieters 
- Anja Daniëls 
- Claudia Willems

En het daarop volgend Belgisch kampioenschap stond Claudia Willems op het hoogste trapje van het podium.

Onze club bleef groeien en in september telden we reeds 68 leden, van toen af werd er dan ook in 2 groepen getraind. Ook op competitief vlak begon men de naam Lutselus te kennen, dit getuigen de vele interclubbekers behaald op verschillende tornooien, zoals hier op een tornooi in verviers met op de foto van links naar rechts: Vanessa Henneman; Heidi Hamal; Claudia Willems; Willy Gielen; Heidi Pieters. Onder: Lorenzo Porco; Jonny Mommens; Ivo Buntinx; Ronny Mommens.

Het jaar 1986 was een topjaar voor onze club. Tijdens de Limburgse kampioenschappen in Heusden bestonden de podiumplaatsen bijna uitsluitend uit judoka's van Lutselus:

MEISJES    
  Kadetten:    
  - 35 kg 1ste Sylvia Ponente
  - 38 kg 1ste Silvia Della Volpe
       
  Beloften:    
  - 38 kg 1ste Els Buysmans
  - 42 kg 1ste Claudia Willems
    2 de Heidi Peeters
  - 48 kg 1ste Anja Daniëls
  - 52 kg 1ste Myriam Pieters
  - 58 kg 1ste Martine Dupont
  - 62 kg 1ste Heidi Hamal
  + 62 kg 1ste Heid Bielen
       
JONGENS    
  - 42 kg 1ste Ronny Mommens
  - 48 kg 1ste Dirk Baptist
  - 52 kg 1ste Jonny Mommens
  - 58 kg 1ste Fabian Ponente

Alsof ons geluk niet opkon wonnen we dat jaar ook nog de lentespelen, als beloning voor de meest actieve judoclub van Belgie, Hierbij ziet u mij bij het ontvangen van een chec twv 25000 bfr die aan deze sportverdienste besteed werd.

In het jaar 1987 groeide onze club nog meer, Danny Gielen en Willy Haesen werden meegeschakend in het trainerscircuit, we telden dat jaar in januari 77 leden en daardoor kregen we 3 trainingsgroepen. Dankzij onze goede contacten werden we in mei 1987 uitgenodigd door de judoclub van Poznan in Polen. Onze meisjesploeg bestaande uit: Claudia Willems, Anja Daniëls, Natasha Timmermans, Carine Jacobs, Natalie Buysmans, Martine Dupont en Hildegard Zegers en 1 jongen Dirk Baptist, gingen tegen de sterke Poolse meisjes met 5-3 de boot in, maar het was een zeer leerrijke ervaring.

De nederlaag kwam niet echt zwaar aan en onze nog jeugdige ploeg maakte voor het eerst kennis met het Poolse nachtleven in een striptease tent.

Onze Poolse tegenstanders waren danig onder de indruk van onze prestaties en we werden dan ook uitgenodigd op hun tornooi met Pasen 1988. 
Tijdens de kampioenschappen van Limburg van dat jaar was het weeral bingo voor onze club.

Behaalde een Limburgse titel:
  - Jurgen Masotte 
- Jochen Masotte 
- Natasha Timmermans 
- Natalie Buysmans 
- Sylvia Ponente 
- Claudia Willems 
- Martine Dupont 
- Myriam Pieters 
- Dirk Baptist 
- Cindy Debats 
- Heidi Bielen
Behaalde teven een Vlaamse titel:
  - Claudia Willems 
- Anja Daniëls 
- Jurgen Masotte 
- Jochen Masotte
Behaalde ook een Belgische titel:
  - Claudia Willems

Maart 1988 was heel speciaal voor onze vereniging, omdat vier van onze meisjes hun zwarte gordel behaalden, een uniek feit in de Vlaamse judowereld.

Van links naar rechts

  - Martine Dupont 18 jaar
  - Daniels Anja 18 jaar
  - Willems Claudia 16 jaar
  - Hamal Heidi 17 jaar

Pasen dat jaar waren wij uitgenodigd op een judotornooi in het Poolse Poznan. 
Onze club werd daar vertegenwoordigd door: Daniels Cindy - Buysmans Natalie - Hamal Heidi - Timmermans Natascha - Pieters Myriam - Jurgen en Jochen Massotten.

Tijdens de Limburgse kampioenschappen behaalden Dupont Martine - Willems Claudia - Daniels Anja - Bielen Heidi - Baptist Dirk - Bysmans Natalie - Massotte Jurgen en Jochen de Limburgse titel, werden dat jaarVlaams Kampioen: Willems Claudia- Dupont Martine - Masotte Jurgen en Masotte Jochen. 
Na een felbevochten finale tegen Cristel Deliege en de twjfelachtige Waalse arbitrage werd Claudia weeral Belgisch Kampioen. 
1989 was het jaar van de ploegenkampioenschappen, voor de eerste maal namen we met een belofteploeg jongens en met een damesploeg deel aan de Vlaamse ploegenkampioenschappen of de Beker van het Gemeentekrediet. 
Deze wedstrijden gingen door in Kortemark. 
Onze jongensploeg bestaande uit Baptist Dirk, Massotte Jurgen, Massotte Jochen, Mommers Ronny, Smeers Ronny en Ponente Fabian, werd door gebrek aan zwaargewichten reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. 
Onze damesploeg bestaande uit Willems Claudia, Daniëls Anja, Buysmans Natalie, Dupont Martine, Hamal Heidi, Pieters Myriam en Bielen Heidi, schakelden achtereenvolgens Kortrijk-Herentals en Lummen uit in de finale tegen de club van Ula werbroek. Kortemark werd met 4-3 gewonnen. 
De Belgische finale werd door een reusachtige scheidsrechterlijke blunder verloren van Brussel, wij hebben daar al onze overredingskracht moeten gebruiken of de scheidsrechter werd door onze supporters afgerammeld. 
In 1989 kregen we dan een tegenbezoek van onze Poolse judovrienden, een 20-tal meisjes samen met hun trainer waren bij ons te gast, samen met de Limburgse damesploeg, een damesploeg uit Maastricht en Monchen-Gladbach. Deze ontmoeting werd overtuigend gewonnen door onze judoka's. De ontmoeting werd afgesloten met een reuze barbecue, rijkelijk besproeid met de door onze Poolse vrienden meegebrachte wodka en andere geestrijke dranken. Na de vierdaags verblijf met bezoeken aan Brussel, Brugge en Antwerpen, werd er afscheid genomen van onze Poolse vrienden. 

 

Werden Limburgs kampioen: Willems Claudia, Daniëls Anja, Dupont Martine, Bielen Heidi, Massotte Jurgen, Daniëls Cindy. 
Werden Vlaams kampioen: Willems Claudia, Dupont Martine, Massotte Jurgen. 
Dat jaar geen Belgisch kampioen. 
In 1990 werd gestart met verbeteringstechnieken in ons lokaal. Er werd een tussenmuur geplaatst tussen dojo en kantine, een nieuwe vloer in het cafetaria en de toiletten werden vernieuwd. 
Szzepanski Richard werd aangetrokken als trainer. 
In de zomer gingen we dan voor de eerste maal op stage in het Tsjechische Mlodkou samen met onze vrienden uit Mradec-Kraloue. 
Na onze grotere judoka's was het de beurt aan onze jongere judoka's die werden vergast op een weekend Dortmund. Minder goed nieuws was dat onze meisjes zwarte gordel allemaal de judogi aan de wilgen hingen. 
Werden Limburgs kampioen: Massotte Jurgen, Massotte Jochen, Ponente Silvia en Della Volpe Silvia. 
Vlaams kampioen: Massote Jurgen 
Zoals elk jaar werd dit jaar ook weer afgesloten met een denderend clubfeest.